E-mail: iroda@nagylajos-szhely.edu.hu

Tel: +36 94 505 476

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Hírek

Regionális foglalkozás – Tudomány a porondon cirkuszi óra – a Magyar Nemzeti Cirkuszban Budapesten

Hagyománnyá vált, hogy a Magyar Nemzeti Cirkusz budapesti premier előadását a Tudomány a porondon interaktív, kísérletekkel demonstrált MOZAIK foglalkozása kíséri. A Selye diáklaborhálózat regionális foglalkozását tartotta meg a Nagy Lajos Gimnázium két tanára, Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett tanárnők. Nyíregyházáról, Hajdúhadházáról, Paksról, Budapestről és Szombathelyről érkeztek diákok és tanáraik a rendhagyó órára.

A Magyar Nemzeti Cirkusz artistái által bemutatott produkciók fizikai, biológiai, kémiai, matematikai hátterét magyarázta Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea a Tudomány a porondon című cirkuszpedagógiai órán.

A több, mint 500 érdeklődő diák és kísérőik megtudhatták többek között, hogy miért pörgethető a kínai szőnyeg, hogy hogyan tanul Ludmilla, a lábzsonglőr, s hogyan taníthatók Alessio Fochesato papagájai; miből készítik a kubai artisták az „orosz rudat” s hogyan hangolhatók Christian Folco kolompjai.

Kiszámolhatták, hogy mekkora a 13 méter átmérőjű porond kerülete és mekkora az emberi test sűrűsége Elissa dobozának térfogatának ismeretében.

A rendhagyó órán szó volt az operáns és a belátásos tanulás hátteréről, miként hat a szédülés, a stressz és a tériszony az oroszrúd produkcióban résztvevő artistákra,

valamint milyen fontos szerepe van és hogyan működik az egyensúlyérzékelés szerve.

Az órán résztvevők megtudhatták milyen kémiai szerkezete van az oroszrúdnak, milyen kémiai tulajdonságának köszönhető, hogy a terhelés megszűnése után visszanyeri 100%-ban eredeti szerkezetét.

Szó volt a nevetés élettani hatásáról, a hajlékonyságot biztosító anatómiai háttérről, miért fontos a cirkusz életében az állatok biodiverzitása,

valamint hogy a domináns episztázis felelős a lovak szőrszínének öröklődéséért. Az óra végén nem maradhatott el a lovasprodukció, sőt egyszerre háromfélét láthatott a közönség: szédítő sebességű dzsigitlovaglást (mekkora is lehet az a sebesség, amikor még nem sodródik ki a ló és lovasa?); egy szabadidomítást (hogyan lehet megtanítani a lovat, hogy ne csinálja, amit amúgy kellene…) és egy kis ízelítőt lovasakrobatikából (mire kell vigyázni, ha leugranak a lóról…).

2024.03.22.

Kovacsics Bernadett, Sinkó Andrea

Támogasson minket!

Azon kedves támogatóink, akik szeretnék adójuk egy százalékával támogatni iskolánkat, az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot ide kattintva tölthetik le.

Közelgő események

03 máj

A 12. évfolyam utolsó tanítási napja

péntek
03 máj

Ballagás

péntek
06 - 10 máj

Érettségi vizsgaidőszak

hétfő
06 - 09 máj

Érettségi szünet

hétfő
08 máj

Könyvtárszerda (Activity)

szerda
13 - 14 máj

Biológia kisérettségi a 10B osztálynak

hétfő
Nem találtunk eseményt!

KRÉTA

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendeszer működéséről, használatáról ide kattintva tudhat meg többet.