E-mail: iroda@nagylajos-szhely.edu.hu

Tel: +36 94 505 476

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Hírek

Budapesti kirándulás Advent idején

Cirkuszi előadás cirkuszi órával a Fővárosi Nagycirkuszban, Renoir kiállítás, Adventi Vásár…

2023. december 16 – án, szombaton reggel 18 szombathelyi diák érkezett a Keleti Pályaudvarra. A kiránduláson a 9. évfolyam diákjai vettek részt.

Egy friss, reggeli sétán megtekintették a Magyar Néprajzi Múzeum díjnyertes épületét,

majd a Zene Háza melletti zenélő park hangszereit próbálták ki nagy élvezettel.

A Városligeti séta után a Fővárosi Nagycirkusz épülete felé vették az irányt…

Csodaláda  –  a Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsora 2023 telén. A diákok megtekintették a cirkuszi előadást, majd részt vettek egy rendhagyó fizika és biológia órán (tantárgyi koncentrációban) a manézsban.

2016-ban a Fővárosi Nagycirkuszban a legelső rendhagyó óra biológia (Kovacsics Bernadett), a második pedig fizika (Sinkó Andrea) óra volt. Akkor a Lúdas Matyi című előadás volt műsoron.

Most, 2023. december közepén egy hasonló cirkuszi órára került sor az előadás után.  Néhány produkciót kiválasztva a következő témákról hallhattak a Szombathelyről, Gödöllőről, Bicskéről érkezett diákok: egyensúly – biológiai és fizikai értelemben; tehetetlenségi nyomaték, perdület és centrifugális erő, mint a fizika tananyagot kiegészítő témák.

Biológia tantárgy szempontjából: izmok felépítése, izommunka, mozgatóműködés, csontok felépítése és statikussága, bambusz szerkezete és a terhelhetőség, hajlékonyság, mosoly és a stressz, amivel minden cirkuszi előadáson találkozhatunk. A budapesti rendhagyó órák is tanítanak. A friss cirkuszi élményt követi a magyarázat, ami a produkciók természettudományos hátterére világít rá.

A Szépművészeti Múzeumhoz vezetett tovább az útjuk. Renoir remekműveit nagyon érdekes kísérő szövegekkel állították ki, így a korról, a festőről, a modellekről olyan információkat szerezhettek a látogatók, mintha egy művészettörténész tárlatvezetésén vettek volna részt.

Az esti Andrássy út kivilágítását egy tömött buszról próbálták megcsodálni, több – kevesebb sikerrel; majd a belváros két adventi vásárának forgatagába vetették bele magukat.

Késő este értek haza Szombathelyre, tanulással, szórakozással, kirándulással töltött nap után.

Kovacsics Bernadett, Sinkó Andrea

Támogasson minket!

Azon kedves támogatóink, akik szeretnék adójuk egy százalékával támogatni iskolánkat, az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot ide kattintva tölthetik le.

Közelgő események

19 - 20 máj

Pünkösd

vasárnap
04 jún

A nemzeti összetartozás napja

kedd
04 jún

Gyárlátogatás

kedd
05 jún

A szóbeli érettségi vizsgaidőszak kezdete

szerda
06 jún

Év végi vizsgák a levelező tagozaton

csütörtök
11 jún

Év végi vizsgák a levelező tagozaton

kedd
Nem találtunk eseményt!

KRÉTA

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendeszer működéséről, használatáról ide kattintva tudhat meg többet.