E-mail: iroda@nagylajos-szhely.edu.hu

Tel: +36 94 505 476

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Hírek

Szakértői előadás és észlelés az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumában – Selye János Diáklaborhálózat

2024. május 14 – én Dr. Kovács József csillagász – tanár fogadta az NLG csapatát az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumában, Herényben.

Az egykori kúria épületének pincéjébe Gothard Jenő csillagászati hagyatékának megtekintésével kezdődött az esti foglalkozás.

Többek között láthattuk a szombathelyi Foucault – ingát (bár most pihent az ingatest);

láthattuk a szombathelyi tudós fényképezőgépeit, amelyekkel a csillagászati témájú fotóit készítette, s tette le a csillagászati fotódokumentálás alapjait;

az egykori szikrainduktorral még mindig lehet vagy fél méteres szikrát indukálni (bár, ha beleheljük a termet, akkor lehet, hogy csak 45 cm- es lesz…; és nem néztük meg, vajon feljegyezte – e ezt a villámot a villámjelző?);

láttuk Gothard Jenő által készített röntgen – felvételeket ( mindenki emlékezni fog az aligátor koponyájára és a söréttel meglőtt verébcsontvázra) és az általa használt röntgen- csöveket is. (Elfelejtettük megkérdezni, hogy vajon ezeket Lénárd Fülöptől vásárolta Gothard Jenő?)

Az élvezetes eszközbemutató alatt teljesen be is sötétedett, így felmentünk a kupolába, ahol a láttuk a fejünk felett elhaladó úrállomást (olyan fényes volt, mint a Vénusz); s három távcsőben is megcsodálhattuk a Hold keskeny sarlóját (illetve a krátereket a Holdon). A távcsöves bemutató után megemlékeztünk a Balozsameggyesben született Pavlics Ferencről és a holdautójáról (és megtudtuk azt is, hogy a 10 cm átmérőjű távcsővel nem láthatták a holdautót Szombathelyről…).

Bízom benne, hogy a csoportból több diák is visszatér majd még az obszervatóriumba, s talán lesz olyan is köztük, aki ezt a csodálatos tudományos munkát választja hivatásául (mert azt is megtudtuk, hogy a csillagász manapság már otthonról is végezheti a munkáját egy laptoppal a kezében, távirányítva a távoli távcsövet).

Köszönjük Dr. Kovács Józsefnek a nagyszerű előadást és a csillagászati észlelés lehetőségét!

2024. 05. 14.

Sinkó Andrea

Támogasson minket!

Azon kedves támogatóink, akik szeretnék adójuk egy százalékával támogatni iskolánkat, az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot ide kattintva tölthetik le.

Közelgő események

Nem találtunk eseményt!

KRÉTA

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendeszer működéséről, használatáról ide kattintva tudhat meg többet.