E-mail: iroda@nagylajos-szhely.edu.hu

Tel: +36 94 505 476

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Hírek

Szakértői foglalkozás – Selye János Diáklaborhálózat

A Nagy Lajos Gimnáziumba  még nem érkezett meg a Selye János Diáklaborhálózat projekt keretében igényelt 3D – s nyomtató, ezért a 9.C osztályos diákok a Német Pál Kollégium 3D-s laborjában ismerkedhettek meg a 3D-s nyomtatással.

A foglalkozást Prófusz György tanár úr tartotta.

A téma: a 3D – nyomtatás története; alkalmazási lehetőségei; tervezés; fizikai kísérlet; kiállítás megtekintése; 3D – s nyomtatással készített játékok kipróbálása

  • 3D – nyomtatás története

Prófusz György tanár úr a 3D – s nyomtatásról készített ppt – jében a diákok diáról diára követhették a 3D – s nyomtatás történetét. Hallottak a szabadalmaztatásának nehézségeiről, a használt anyagok változásairól; a nyomtatók különböző fajtáiról. A diákoknak a tanár úr arról is beszélt, hogy a háromszögelés módszerét hogyan alkalmazzák a 3D – s nyomtatásban; meg is nézhették a félbemaradt nyomtatás miatt félig elkészült tárgyak szerkezetét.

  • alkalmazási lehetőségei

Prófusz György tanárúr a 3D – s nyomtatásról készített ppt – jében a diákok diáról diára követhették a 3D – s nyomtatás alkalmazásának lehetőségeit. Makettek, modellek, alkatrészek, gyógyászati segédeszközök, protézisek; ételek; biológiai alkalmazás; épületek…

  • tervezés

A diákok a számítógépes teremben egy tervező programot próbálhattak ki. Egy névre szóló kulcstartót tervezhettek maguknak.

  • fizikai kísérlet

Pithagorász kupájába öntöttek vizet, s a mértékletesség poharából

  • kiállítás megtekintése

A kollégiumi csoporttal Prófusz György tanár úr történelmi épületek makettjét (a régi Szombathely, illetve az ősi Savaria), valamint (elfeledett és sikeres) magyar találmányok makettjeit tervezik meg és nyomtatják ki nagy sikerrel.

  • 3D – s nyomtatással készített játékok kipróbálása

Egy római kockajáték leírását találták egy padon a gyerekek, s a rómaiak ősi dobótestét, egy két oldalán domborúra nyomtatott „dobókockával” helyettesítve a játékot ki is próbálhatták.

A másik játék egy Vasarely kép rekonstruálásáról szólt, szintén 3d – s nyomtatóval készített színes rombusz és négyzet alapú lapokkal.

2024. 05. 10.

Sinkó Andrea

Támogasson minket!

Azon kedves támogatóink, akik szeretnék adójuk egy százalékával támogatni iskolánkat, az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot ide kattintva tölthetik le.

Közelgő események

Nem találtunk eseményt!

KRÉTA

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendeszer működéséről, használatáról ide kattintva tudhat meg többet.