E-mail: iroda@nagylajos-szhely.edu.hu

Tel: +36 94 505 476

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Hírek

NLG – sek a Mobilis Kísérletbazár elnevezésű rendezvényén – Selye Diáklaborhálózat program

A Selye Diáklaborhálózat tagjaként az idén is megrendezték Győrben a Kísérletbazár elnevezésű programot.

Idén 8. alkalommal rendezte meg a Mobilis Interaktív Élményközpont saját pályaorientációs napját. A rendezvény különlegessége, hogy a kiállítók szinte mind diákok és saját projektjeiket mutatják be az eseményen. Emellett az egyetem három oktatója is előadást tartott az intézmény legaktuálisabb, fiatalok számára is izgalmas kutatási témáiról.

28 csapat érkezett, hogy az érdeklődő diákoknak és egymásnak bemutassák azokat a projekteket, amelyekkel az idei tanévben a tananyagon túlmutatva foglalkoztak.

Az NLG fizikás csapata (Kövesdi Bálint; Németh Olivér; Vincze Bence 9. c osztályos diákok Sinkó Andrea tanárnő vezetésével) részben egy standon mutattak be olyan kísérleteket,

amelyek első látásra meghökkentőek voltak (tornádó a pet- palackban;  egy szögön megáll 8 szög; a feldönthetetlen híd és Bernoulli esete; s a legkülönlegesebb, a gravitációval dacoló szerkezet  – Vincze Bence alkotása);

részben pedig színpadi bemutatóra is vállalkoztak, ahol „bűvös fizikával”  varázsolták el a nagyérdeműt.

Az NLG kémiás csapata (Sarkadi Gyöngy; Lendvai Vanda, Katavics István, Kovacsics Bernadett tanárnő vezetésével) „kettő az egyben” elnevezésű, egyedi kémia kísérletekkel érkeztek. A kísérletek egymásból kiinduló lánckísérletek.

A diákok szakértelemmel mutatták be a zsűrinek a kísérleteket, melyek egyszerű eszközökkel, minimális vegyszerigénnyel is megvalósíthatók. Halmazállapot változásokat, oldódási folyamatokat, gázok előállítását és kimutatását, anyagszerkezeti változásokat szemléltettek és magyaráztak a kísérletek.

A kísérleteket az érdeklődő látogatóknak is bemutatták, magyarázták.

Az idei kiállításon a kiállítók zöme 11-12 osztályos tanuló volt, akik ezen projektjeikkel az új szabályozás alapján kiválthatják egyik érettségi tárgyuk gyakorlati feladatát. Érdemes lesz ezt a lehetőséget a következő tanévekben szem előtt tartani.

2024. 04. 30.

Kovacsics Bernadett, Sinkó Andrea

Támogasson minket!

Azon kedves támogatóink, akik szeretnék adójuk egy százalékával támogatni iskolánkat, az ehhez kapcsolódó nyilatkozatot ide kattintva tölthetik le.

Közelgő események

Nem találtunk eseményt!

KRÉTA

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendeszer működéséről, használatáról ide kattintva tudhat meg többet.